Zijn zonnepanelen in 2023 nog rendabel?

Een nieuw jaar brengt steeds veranderingen met zich mee, voor de zonnepanelensector is dit niet anders. We sommen graag eens de grootste verandering voor jullie op en wat deze met zich meebrengen.

Vanaf januari wordt de premie voor de zonnepanelen van Fluvius gehalveerd. Deze gaat van max. 1500 euro naar max. 750 euro. Het gaat om 150 euro/kWp voor de eerste 4kWp en 75 euro/kWp van 4 tot 6kWp.
De premie voor de thuisbatterij stopt op 1 april 2023. Enkel voor wie zijn thuisbatterij nog kan laten keuren tegen uiterlijk 31 maart kan deze subsidie nog aanvragen.
De retroactieve investeringspremie blijft: voor deze maatregel heeft Minister Demir in 2023 een kleine 26 miljoen euro gebudgetteerd.

Maar zijn zonnepanelen dan wel nog rendabel zonder een premie?

Zeker en vast. Zonnepanelen worden beschouwd als een toekomstgerichte investering tegen de hoge energieprijzen. Ook zonder premie! De kwaliteit en de levensduur is toegenomen maar de prijs is democratisch gebleven. Door de hogere kwaliteit van panelen mag je rekenen op een gemiddelde levensduur van 25 à 40 jaar. Door de hoge stroomprijzen verdien je je investering sneller terug dan ooit, wat er voor zorgt dat zonnepanelen een rendabele investering blijven.

En wat met de batterij?

Gezien iedereen aan het overschakelen is naar een digitale meter komt het er op aan om zoveel mogelijk zelfgeproduceerd energie te verbruiken. Een efficiënte manier om die zelfconsumptie te verhogen is een thuisbatterij.

Je kent het wel, iedereen aan het werk en niemand thuis om elektriciteit te verbruiken … Informeer je dan zeker eens over een thuisbatterij. Deze slaat de overtollige stroom op tot iemand thuis is om te verbruiken. Begin je ’s avonds met koken of gebruik je je vaatwas of wasmachine? Dan gebruik je eerst die gratis groene stroom. Je haalt pas van het net als je batterij leeg is. Met een thuisbatterij kun je je zelfconsumptie verhogen tot ongeveer 70%.

Nog vragen of nog niet overtuigd? Bereken hieronder jouw zonnepanelenkost of maak een afspraak voor meer informatie.

Hoe kunnen we jou helpen?

Bereken hier je zonnepaneel kost:

Vertel ons meer:

Verder hebben we nog nodig:

Hoe kunnen we je bereiken?

Na verzending nemen we contact met je op om een degelijke schatting te geven. En in een gratis en vrijblijvend plaatsbezoek geven we een concreet idee van de inplant van een installatie, bv.

  • werkelijke beschikbare plaats voor de zonnepanelen;
  • waar de omvormer het best kan komen;
  • en de best mogelijke kabelroute.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.