Moeten zonnepanelen altijd zuidelijk gelegd worden? Zijn er alternatieven?

Thomas en Lotte hadden al een aantal ingrepen gedaan om de isolatie van hun woning te verhogen. Als jonge twintigers en met de aankoop van hun eerste starterswoning was besparing op verwarming een van de eerste dingen waar ze naar uit keken.

Energieverbruik naar beneden

Omdat de energieprijzen momenteel de pan uitswingen zochten ze ook een oplossing om hun elektriciteitsverbruik naar beneden te halen. Daarom klopten ze bij Enerheat aan voor zonnepanelen.

Slechte oriëntatie en niet thuis overdag

Thomas en Lotte dachten in eerste instantie dat de ligging van eventuele zonnepanelen niet optimaal zou kunnen. Ook werken ze beiden overdag. En omdat ze niet thuis zijn overdag, vreesden ze dat zonnepanelen daarbovenop niet interessant zouden zijn omdat ze zo eigenlijk energie opwekken op het moment dat ze niet thuis zijn.

Huidige situatie energiebehoefte

We hebben de situatie voor hen even bekeken. Hun verbruik werd geraamd op 2700 kWh. Als jong koppel is hun energiebehoefte op elektrisch vlak nog beperkt omdat ze (nog) niet beschikken over een elektrische wagen of ander comfort zoals airco, jacuzzi of andere.
Wel wilden ze een toekomstgerichte installatie met dus mogelijkheden tot uitbreiding.

Opbrengst zonnepanelen spreiden

Omwille van de wijzigingen in het energieplan is het interessanter om de opbrengst van zonnepanelen te spreiden over de ganse dag.
Omdat hun woning een traditioneel pannendak heeft waar de zon in de ochtend langs de voorkant op komt en aan de achterzijde onder gaat, is hun woning nog niet zo ongunstig gericht als dat ze vermoeden.
We hebben hen een voorstel gedaan van 4 panelen van 400 Wp aan de voorzijde en 4 panelen van 400 Wp aan de achterzijde. Dat is een totaal van 3200 Wp en dat genereert een effectieve opbrengst van ongeveer 2720 Wp.

Hybride omvormer op de groei

We koppelen dit ook aan een hybride-omvormer van 5 Kw. Dit lijkt op het eerste gezicht een te zware omvormer.
Omdat we rekening houden met de wens tot uitbreiding in de toekomst is dit een geringe meerprijs en dus interessanter voor hen. Zo hoeven Thomas en Lotte binnen een paar jaar, wanneer hun energiebehoefte stijgt, geen andere omvormer aan te kopen. En dan kunnen zij ook enkel door bij plaatsen van zonnepanelen hun opgewekt vermogen al verder opkrikken.

Besparing zonder thuisbatterij

De hybride-omvormer die Enerheat bij hen plaatst biedt ook de mogelijkheid om een thuisbatterij te koppelen zonder bijkomende omvormer.
Zonder een thuisbatterij kunnen Thomas en Lotte een besparing realiseren van 40 à 45 %.
Met een thuisbatterij kunnen ze min 70 % besparing realiseren. Met een goed beheer van het systeem en persoonlijke begeleiding van Enerheat kan er zelfs tot 80 % bespaard worden.

Rendementstabel na aftrek premie zonder en met batterij

Zonnepanelen altijd zuidgericht?

Het is dus niet noodzakelijk dat zonnepanelen allemaal zuidgericht worden gelegd. Er zijn steeds zeer interessante alternatieven.

Wat je bij Enerheat kan verkrijgen:

 • al onze panelen zijn hoogrendementspanelen
 • alle panelen zijn tier1 panelen (hoogste kwaliteit)
 • we hebben kwalitatieve low-budget oplossingen die hoogwaardig blijven en technisch top zijn met 25 jaar garantie
 • onze glas/glas panelen hebben 30 jaar garantie
 • we kunnen een installatie opstarten met uitbreidingsmogelijkheden voor later, na analyse van het verbruikspatroon op jaarbasis
 • we bieden de gepaste batterij (of geen batterij, als dat niet nodig blijkt)
 • we voorzien een hybride omvormer die toekomstgericht is
 • er is ook een vogelafweersysteem mogelijk

Persoonlijke opvolging

Als meewerkende zaakvoerders doen we ook persoonlijk de opvolging na plaatsing om jou te helpen zoveel mogelijk rendement uit je zonnepaneel installatie te halen. En ook als je iets niet nodig hebt, gaan we het je vertellen.

Hoe kunnen we jou helpen?

Bereken hier je zonnepaneel kost:

Vertel ons meer:

Verder hebben we nog nodig:

Hoe kunnen we je bereiken?

Na verzending nemen we contact met je op om een degelijke schatting te geven. En in een gratis en vrijblijvend plaatsbezoek geven we een concreet idee van de inplant van een installatie, bv.

 • werkelijke beschikbare plaats voor de zonnepanelen;
 • waar de omvormer het best kan komen;
 • en de best mogelijke kabelroute.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.